A Decathlonról

Környezetvédelem


A magyarországi Decathlon áruházaknál a következő lépéseket tettük meg eddig:


Vizsgálataink alapján kiderült, hogy a teljes energiafogyasztásunkból nagyjából 85 százalékot tesz ki az elektromos fogyasztásunk. Az elektromos fogyasztáson belül az áruházunk világítása körülbelül 50 százalékot képvisel. A fennmaradó részből is a legfajsúlyosabb a hűtés-fűtéssel kapcsolatos költségek. Logikus volt tehát a döntés, hogy legnagyobb pozitív hatást olyan projektekkel tudunk elérni, ami ezeket a költségeket célozza meg.

Az újonnan nyíló áruházaink világítása már teljes mértékben LED technológiájú. Ezzel a hagyományos fénycsövekhez képest 80 százalékos megtakarítást is el lehet érni. A régebbi áruházainkban folyamatosan térünk át a hatékonyabb / energia takarékosabb világítási módokra. A LED világítást a parkolóinkban és a homlokzati poszterek, logók megvilágításában is használjuk, ahol nagyságrendileg 50 százalékos energia megtakarítást sikerült elérni.

A világítás épületfelügyeleti rendszer általi kapcsolásával további 20 százalékos megtakarítást sikerült elérni országos szinten. Az automatizálási rendszer a világításon kívül a hűtés-fűtést is szabályozza, ahol hasonló megtakarítást sikerült elérni az „emberi” tényező kiiktatásával. A nyári hónapokban a hőmérséklet helyes beállításával és tartásával sok energiát meg lehet spórolni. Egy foknyi átlagos hőmérséklet különbség 5-6 százaléknyi energia megtakarítást eredményezhet, ami még mindig kellemes munka-, és vásárlási körülményeket biztosít az áruházakban.

Ugyancsak az épületfelügyelet tudja szabályozni az áruházak éjszakai átszellőztetését ott, ahol erre alkalmas tetőnyílásokat szereltünk be. Ezeknek köszönhetően minimális energia felhasználásával sokkal kellemesebb klímát tudunk teremteni a nap indulásánál az áruházakban.

A zalaegerszegi áruházunkban a hagyományos vészkijáratokat kiváltottuk hatalmas üvegfelületekkel. A nagyobb mennyiségű természetes fény eladótérbe juttatásával nem csak a vásárlóink és munkatérsaink elégedettségét növeltük, de a kevesebb mesterséges világítás szükségessége nyomán ezzel is energiát tudunk megtakarítani. Minél több természetes fényt szeretnénk juttatni a többi áruházunkba is ( tető bevilágító ablakok, oldalsó bevilágító ablakok, vészkijáratok stb. ), amit a LED-es világítás és az épületfelügyeleti rendszerrel való összehangolást követően pár éven belül megtérülő beruházássá tudunk alakítani.

Az egyre hatékonyabb technológiának köszönhetően idén fogjuk először tesztelni a napelemes megoldásokat is. A budaörsi áruház parkolójába szeretnénk telepíteni egy 50kW-os napelem rendszert, ami azon kívül, hogy akár egy - másfél hónapnyi elektromos áramot megspórolhat az áruháznak, a nyári hónapokban árnyékot is biztosít a parkoló autók számára. A napelemes rendszer mellé elektromos autó töltőt is telepítünk, amire hamarosan törvény is kötelezi a nagy parkolóval rendelkező kereskedőket.

Több áruházunkban telepítettünk napkollektoros rendszert, ami akár teljes egészében fedezni tudja az áruház éves melegvíz előállítási energiáját.

A hatvani raktárunkban ezen kívül teszteltük a szürke víz rendszert, valamint a nagyobb szigetelésnek ( 20 cm tetőszigetelés )és a padlófűtés kiépítésének köszönhetően optimalizálni tudtuk az energia felhasználásunkat.

Jövőbeni terveinket tekintve mindenképpen szeretnénk a pozitív példákat az összes áruházban megvalósítani ( több természetes fény, éjszakai átszellőztetés, LED-es világítás, napenergia növekvő felhasználása ), illetve új lehetőségeket is tesztelnénk ( zöld fal / zöld tető, intenzív növényzet a parkolókba, szélenergia, szállítmányozás elektromos teherautókkal, elektromos autók használata stb. ), amik egyszer készen állhatnának arra, hogy az összes áruhuázunknál bevezethessük őket.

Központilag megvalósult fejlesztések:

  • 2015-17-ben nyitott áruházaknál már mindenhol LED világítás van
  • több helyen már megvalósult a parkolókban is a LED-esítés
  • Épületautomatika mindenhol van már, ami a világítást / hűtést-fűtést szabályozza.
  • Frekvenciaváltót is egyre több helyen építettünk be
  • Napelem csak Budaörsön van, de napkollektor van Debrecen, Maglód, Miskolc áruházakban
  • áruházi ötletek - beküldött pályázatok alapján

Éves energetikai összefoglaló jelentés - 2017 »