Mire számíthatsz az áruházunkban?

Minden hétfőn 14 órától zárásig biztosítunk csendes órákat áruházainkban, elsősorban az autista vásárlóinknak és családtagjaiknak kedvezve ezzel. Ezekben az órákban is minden vásárlónk számára nyitvatartunk. Arra kérünk, hogy vedd figyelembe a szándékunkat és segítsd munkánkat Te is: csökkentett zaj és fényviszonyokkal szeretnénk megteremteni a csendes vásárlás lehetőségét az autizmussal élő mozgáskedvelőknek és családjuknak.

Mit érdemes tudni az autizmusról?

A csendes nyitvatartásban partnerünk az Autisták Országos Szövetsége. Olvasd el, miként írnak az autizmus spektrum állapotról!

Másik ember megértése

Autista társaink gyakran nem értik jól a másik ember szándékait, közléseit, érzelmeit, ezért a társas együttműködést igénylő helyzetekben megértést, segítséget igényelhetnek.

Érzések kifejezése

Előfordulhat, hogy saját érzéseiket és vágyaikat, igényeiket nehezen, vagy szokatlanul fejezik ki, ezért nehezen alkalmazkodnak új és váratlan helyzetekhez. Nehézséget okozhat számukra a kommunikáció, ezért a rövid és egyértelmű információk nagy segítséget jelentenek nekik.

Érzékszervek működése

Autista társaink egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is.

https://contents.mediadecathlon.com/p2427467/k$dd73a9c4b9294722daa8fa2a69739172/1983pt2133/3967xcr3672/mt-7.jpg?format=auto

Segítség adása

Megkönnyítheti számukra a vásárlást, ha az ingereket csökkentjük és megértéssel fordulunk feléjük a bevásárlás ideje alatt, ezért fontosnak tartjuk a csendes nyitvatartást.

Kiváltó ok

Még nem ismert, hogy mi okozza az autizmus spektrumzavar állapotot. A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja váltja ki. A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható.

Csapatunk szakmailag felkészült

A Decathlon munkatársai az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével előzetesen autizmus ismereteket szereztek az autizmusbarát vásárlás támogatása érdekében.

Mivel segítjük a vásárlást?

  • Az áruház csendesen üzemel, zene nélkül
  • Hangosbemondónkat csak biztonsági esetben használjuk
  • Csökkentett a világításunk
  • Egyes szolgáltatásaink (pl. expressz műhelyszolgáltatások, egyes sportok teszt zónái) szünetelnek

A Csendes nyitvatartás a szolgáltatásainkat is érinti:

A csendes nyitvatartás időszakában szünetelnek a nagy zajhatással járó expressz műhelyszolgáltatásaink (korcsolya, síléc élezés).