Termékeink környezeti értékelése

Ismerd meg termékeinket kívül-belül!

Talán már észrevetted a weboldalunkon: termékeink szénlábnyoma mostantól minden modellünknél elérhető. Mit jelent ez? Miért és kinek hasznos? Hogyan jutottunk el idáig? Ezen az oldalon mindent elmagyarázunk!

A Decathlonnál mi magunk tervezzük termékeinket, ezért egyediek vagyunk abban, hogy pontos adatokat tudunk közölni a gyártás során keletkező szén-dioxid kibocsátásról.

Mi az a szénlábnyom?

Amikor a szénlábnyomról beszélünk, tulajdonképpen az éghajlatváltozás hatásáról beszélünk. A szénlábnyomot a termék által termelt üvegházhatású gázok (nitrogén, metán, szén-dioxid...) mérésével számítjuk ki a termék életciklusának minden szakaszában. <br><br> A szénlábnyom egyszerűbb megértésének érdekében ezeket a gázokat és hatásukat kg-egyenértékre konvertáljuk. Ezért hivatkozunk rá kg CO2e-ben, ahol a CO2 után a kis „e” betű az „egyenértéket” jelenti.
Miért használjuk ezt a mértékegységet?

Miért használjuk ezt a mértékegységet?

A „kg CO2e” a Klímaváltozási Kormányközi Testület (angolul: Intergovernmental Panel on Climate Change, röviden IPCC) által létrehozott egység, amely a különböző üvegházhatású gázok azonos skálán történő összehasonlítására szolgál és egyértelmű képet ad egy termék vagy szolgáltatás hatásáról.

Egy példán bemutatjuk, hogyan lehetséges ez az összehasonlítás: az IPCC becslése szerint 1 tonna metán átlagosan 28-szor nagyobb szennyezést és globális felmelegedést okoz, mint 1 tonna CO2. Azaz 1 tonna metán 28 tonna CO2-nak felel meg a környezeti hatás számításban, azaz1 tonna metán = 28 tonna CO2e.

Hogyan értelmezzük ezt a mértékegység számot?

Most, hogy már tudjuk, miért hasznos a CO2e mértékegységet alkalmazni, fontos megértenünk a különböző skálákat is. Egy szám megadása önmagában nem elegendő. Össze kell tudni hasonlítani más számokkal, hogy megértsük a jelentőségét.

Ötletképpen, íme néhány autós utazással kapcsolatos példa. Az összehasonlítás a Francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség (ADEME) Carbon© adatbázisán alapul:

1 kg CO2e = 5 km benzines autóval
10 kg CO2e = 50 km benzines autóval
100 kg CO2e = 500 km benzines autóval
1000 kg CO2e = 5000 km benzines autóval.


(A kilométerek számának kiszámításához a kg CO2e számot el kell osztani 0,2-vel.)

Mit mondanak nekünk ezek a számok a mindennapi életben?

Könnyű belátni, hogy egy kerékpár gyártása sokkal nagyobb környezeti hatással jár, mint egy pólóé, a termék tervezésénél felhasznált anyagokból (és különösen a mennyiségből), a gyártási folyamatból vagy a karbantartásból adódóan.

Egy egyszerű, technikai tulajdonságok nélküli póló átlagos környezeti hatása körülbelül 8,79 kg CO2e. Egy kerékpár hatása átlagosan körülbelül 96 kg CO2e (természetesen minden a kerékpármodelltől függ). Mint látható, a két lábnyom jelentősen eltér.

Fontos figyelembe venni más tényezőket is. Egy kerékpár élettartama például sokkal hosszabb, mint egy pólóé. Amellett, hogy több százszor is megjavítható, a mindennapi ingázás eszközévé is válhat és segíthet csökkenteni a saját szénlábnyomodat.

Íme néhány átlagérték a termékenkénti környezeti hatásról: (az értékek nem a fotókon szereplő konkrét termékekre vonatkoznak, hanem az adott termékkör átlagos értékére)

Mi kapcsolat a CO2e mértékegység, a tudatos tervezés (Ecodesign) és a környezettudatos minősítés között?

A termékeink értékelése a leginkább átlátható módon történik, ami lehetővé teszi, hogy a vásárlás során megalapozott döntést hozzanak vásárlóink.

A környezeti értékelés egy olyan megközelítés, amelynek lényege, hogy pontosan mérjük egy termék életciklusának minden szakaszában, hogy:
✓ milyen hatással lesz a környezetre (éghajlatváltozás, a fosszilis erőforrások kimerülése, vízszennyezés stb.),
✓ a nyersanyagok kitermelését,
✓ a feldolgozóüzembe való szállítását,
✓ magát a feldolgozást,
✓ a gyártást,
✓ a késztermék szállítását és
✓ a felhasználást az életciklus végéig.


A termék értékelése a francia állam által finanszírozott független ügynökség, az ADEME adatai alapján történik. Az ügynökség garantálja az adatok pártatlanságát és pontosságát.
Ezek az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy megmondjuk, mely összetevő, anyag vagy gyártási folyamat bocsát ki adott CO2-mennyiséget.

Leegyszerűsítve: egy olyan termékből indulunk ki, amely életciklusának minden szakaszát ismerjük, mert mi terveztük. Ezt követően az adatokat összehasonlítjuk az ADEME által szolgáltatott adatokkal, és így megkapjuk a termék környezeti hatását. A környezeti hatásról alkotott átfogó kép két okból is hasznos:

A környezeti hatásról alkotott átfogó kép két okból is hasznos:

  • Számunkra, hogy megfelelő stratégiai döntéseket hozzunk a környezeti hatás csökkentése érdekében. Értékeljük a környezettudatos tervezést, hogy a tervezőcsapatok számára megfelelő adatokat biztosítsunk a legkevésbé környezetterhelő anyagok vagy gyártási eljárások kiválasztásához. Ezeknek az adatoknak köszönhetően hosszú távon irányítani tudjuk a CO2-ütemtervünket, és a DECATHLON jövőbeli tevékenységét összeegyeztethetővé tehetjük a bolygónk korlátaival.
  • Te számodra, hogy megfelelően tudj dönteni a vásárlásod során! Ez az információ lehetővé teszi, hogy figyelembe vegyél egy olyan kritériumot, amely egyre meghatározóbb szerepet játszik a vásárlásaid során.

Mi lesz holnap?

Az éghajlatváltozásra gyakorolt hatáson túl csapataink a termékeink teljes életciklusához kapcsolódó egyéb hatásokat is mérik.

Idővel tájékoztatást tudunk majd adni termékeink édesvíz- és tengervizek szennyezésére gyakorolt hatásáról (úgynevezett „vízeutrofizáció”), valamint a légszennyezés emberi egészségre gyakorolt hatásáról.

Mi lesz holnap?
 

Érdekel, hogy mit teszünk a fenntartható fejlődésért?

Látogass el weboldalunkra, ahol összefoglaltuk, hogy mit teszünk az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében.