Wobbler

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
4.7/5 értékelés 35 áruházban és online leadott véleményből

WOBBLEREK A DECATHLONNÁL RAGADOZÓ HALAK HORGÁSZATÁHOZ

A wobblerek a pergető horgászatban használatos pergető csalik. Kinézetre és mozgásra megtévesztően hasonlítanak a kifogni kívánt ragadozó halak valamelyik táplálékállatára, leggyakrabban kishalra, de néha békára, rákra vagy rovarra. A wobblert a pergetőbottal el kell dobni, majd lassan bevontatni. Bevontatás közben mozgása remekül imitálja a kishalakét, így rendkívül hatékony. A Decathlon kínálatában harcsázó wobblerek, süllőző wobblerek, csukázó wobblerek széles választékát találod - minden típusban és méretben.

A WOBBLEREK FAJTÁI

Ahhoz, hogy ki tudd választani a megfelelő wobblert, először érdemes megismerni a leggyakoribb fajtákat.

Crankbait

A crankbait az egyik legelterjedtebb wobbler, amelynek lényege, hogy a műcsali elején egy átlátszó terelőlemez található. A lemez mérete és a műcsali testével bezárt szöge határozza meg egyrészt a wobbler mozgásának jellegét, másrészt azt is, hogy milyen mélyre képes leereszkedni a műcsali.

Jerkbait

A jerkbait viszonylag rövid ideje van jelen a wobblerek között, népszerűsége azonban egyre nő. Ez a terelőlemez nélküli wobbler ugyanis a megfelelő behúzási technikával oldalirányú mozgásokat is képes végezni, így remekül lehet vele imitálni a táplálékot kereső kishalak mozgását.

Plopper

A plopper vízfelszíni csali, amely a haldokló vagy sérült csalihal mozgását hivatott utánozni, mozgó farokúszója erős rezgést kelt.

Swimbait

A swimbait legalább két vagy több részből álló wobbler. A több résznek köszönhetően még élethűbben, S alakban képes mozogni, legtöbbször sérült halat imitál. A plopperrel szemben nem csak vízfelszíni horgászatra alkalmas. Elérhető terelőlemezes és anélküli változatban is.

Wobbler szettek

A Decathlonnál találsz wobbler szettet is, amelyben 3 különböző fajta wobbler található.

ÚSZÓ, MERÜLŐ ÉS LEBEGŐ WOBBLEREK

Attól függően, hogy a wobbler milyen anyagból készül és mekkora a sűrűsége, megkülönböztetünk úszó, merülő és lebegő wobblereket.
  • Úszó wobbler: a vízre ejtve nem merül el, a felszínen marad;
  • Merülő wobbler: a vízre ejtve lassú süllyedésbe kezd, sűrűsége nagyobb;
  • Lebegő wobbler: sűrűsége a vízzel egyezik meg, így a vízben lebeg;

Milyen mélységben használható a wobbler?

Bár első pillantásra logikusnak tűnhet, hogy az úszó wobbler való felszíni horgászatra, míg a merülő wobbler az alsóbb vízrétegekbe, valójában a maximális mélységet a terelőlemez mérete és a műcsali testével bezárt szöge határozza meg. Bár a wobbler sűrűsége is befolyásoló tényező, elsősorban a terelőlemez számít.Mit jelent ez a gyakorlatban?
  • Ha a terelőlemez kicsi és meredek szöget zár be a műcsali testével, akkor nem lehet vele mélyen horgászni;
  • Nagyobb méretű terelőlemez kisebb sűrűséggel (úszó vagy lebegő wobbler) 1,5-2 méter mélységig alkalmas;
  • Nagyobb méretű terelőlemez nagy sűrűséggel (süllyedő wobbler) ennél mélyebbre is képes lemenni;
  • A legnagyobb méretű és a wobbler testével kis szöget bezáró terelőlemezzel ellátott műcsali akár 4-10 méteres mélységekben történő horgászatra is alkalmas;

VÁSÁRLÁS

Ha nem vagy biztos benne, melyik lenne a számodra leginkább megfelelő wobbler, akkor látogass el a hozzád legközelebb eső Decathlon áruházba, ahol munkatársaink szívesen segítenek neked. De természetesen arra is van lehetőség, hogy online, otthonod kényelméből vásárold meg a kiválasztott modellt.

Ajándékozd a sport örömét!