Induljon a karácsonyi ajándékvadászat!

Családtagjaid, barátaid között akad olyan személy, akinek a vadászat a mindene? Szívesen meglepnéd, de nem tudod mivel? Most igyekszünk segíteni, hogy megtaláld a megfelelő ajándékot!

Lőbotot vennél…na de milyet?

A lőbotok nagyon hasznos eszközei a vadászoknak, hiszen beszéljünk akár cserkelésről, akár hajtásról vagy csak lesvadászatról, a fegyverünk megtámasztása mindig nagyon fontos. Ebben vannak segítségünkre a Decathlonban kapható lőbotok is, amik mindenki igényeit kielégítik. Ugyanis 2 lábú, 3 lábú és 4 lábú lőbotokat is megtalálsz nálunk. Na és melyik milyen tulajdonságokkal bír?

2 lábú lőbotok

Inkább a közelebbi, 100 m-en belüli lövéseket teszi lehetővé, könnyen mozgatható, a forgófejnek köszönhetően egyszerűen követhető a vad mozgása, a magassága a terpesz változtatásával könnyen állítható, a lábain hangtompító szivacs található. Hátránya, hogy nem nyújt akkora feltámasztást, kevésbé stabil, mint a 3 vagy 4 lábú társai. Cserkeléshez vagy lesvadászathoz ajánlott.

3 lábú lőbotok

Mivel megfelelő támasztékot ad, így 150-200 m közötti távolságig ajánlott, a 3 lába miatt nem dől el, így nem kell tartani várakozás közben sem, a forgófejnek köszönhetően végig követhető a vad és már kamera állványként is használható akár. Mivel hangtompító szivacsok vannak a lábakon, így összeütődés esetén sem kelt zajt. Cserkeléshez, lesvadászathoz és hajtáshoz is ajánlott.

4 lábú lőbotok

A legbiztosabb támasztékot adja, mivel a puska 2 ponton is felfekszik, így akár 200 m feletti lövések sem jelenthetnek problémát. Könnyen vihető kézben. A hátránya, hogy a kinyitást némi gyakorlással el kell sajátítani, illetve a stabilitása miatt nem a legmegfelelőbb választás hajtásban. Nyílt terepen, hosszú lövésekhez ajánlott.

Melyik keresőtávcső lesz a legjobb választás?

A távcsövek a vadászok leghasznosabb és talán az egyik legfontosabb felszerelései közé tartoznak. Nem mindegy azonban, hogy mire szeretnénk használni, milyen körülmények között és milyen életkorban.
Rögtön az elején oszlassunk el a mai napig önmagát nagyon tartó tévhitet, a szürkületi értéket. Önmagában ez az érték nem fogja a távcsövünk tulajdonságait megmutatni, ugyanis a tényleges képességeit a távcsőnek a lencsebevonat, a prizma minősége, a fényáteresztés, a képélesség, stb. fogja meghatározni. Hogy egyszerűen lássuk itt egy remek példa rá, hogyan is számoljuk kis a szürkületi értéket. Vegyünk egy 8x56-os távcsövet. Ennek a kiszámítása a következőképpen zajlik. √(nagyítás x objektív átmérő) = szürkületi érték, tehát √(8x56)= √(448) = 21,16. Ebből következik, hogy a 8x56-os műanyag piacos távcső, a 8x56-os több százezer forintos minőségi távcső és a 8x56-os kólásüveg is 21,16-os szürkületi értékkel rendelkezik.

Na de, akkor mégis mi alapján választunk távcsövet? Íme a válaszok.

Kilépő pupilla Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, de az egyik legfontosabb dolog távcső választásakor. A kiszámítása nagyon egyszerű pl. 8x56-os távcső esetén az 56/8=7 mm, 10x42-es estén 42/10= 4,2mm. Ez azért lényeges,mert az életkor előrehaladtával a pupillánk mérete is változik és egy 60 éves már nem tudja ugyanazt a távcsövet kihasználni, mint egy 20 éves. Életkor szerint a pupillaméretek a következőek: -20-30 év: 6-7 mm -30-40 év: 5,5-6 mm -40-50 év: 5-5,5 mm -50-60 év: 3,5-5 mm -60 év felett: 2-4 mm

Nagyítás

A távcsövek értékeinél meg van határozva pl 8x56 vagy 10x42. Minden esetben az első szám fogja a nagyításunkat jelölni. Érdemes szem előtt tartani, hogy a minél nagyobb nagyítás már befolyásolhatja a használhatóságot. Gondoljunk csak bele, hogy a kéznek van egy alap remegése, ami nagy nagyításnál (12x-es felett) egyrészt már élvezhetetlen képet fog adni megtámasztás nélkül, másrészt a látómező is leszűkül.

Látómező

A látómezőt mindig megadják a gyártók a távcsövek adatai között, ez általában m/1000 m érték szokott lenni. Minél nagyobb a nagyítás, annál szűkebb a látómező is. Pl. 8x42-es távcső esetében 120 m/1000 m a látómezőnk, tehát 1000 m távolságon 120 m széles területet tudunk megfigyelni.

Prizmák

A távcsövek általában 2 fajta prizmával készülnek, BK7 (borosilicate) vagy BaK4 (barium-crown). A minőségibb távcsövek a BaK4 prizmákat használják, mert sokkal élesebb, kontrasztosabb képet adnak. A jó minőségű távcsövek gyártói kivétel nélkül ezt alkalmazzák.

Bevonatok

A gyártók több fajta bevonattal forgalmaznak távcsöveket. Ezek mind a képminőséget hivatottak javítani képélességgel, fényáteresztéssel, stb. Egyrétegű bevonat (FC-Fully-Coated) a lencse mindkét oldalán, jellemzően kékes színű lencse, a gyengébb minőségű távcsöveken van. Többrétegű bevonat a lencse legalább egy oldalán (MC-Multi-Coated), általában zöld színű. Többrétegű bevonat a lencse mindkét oldalán (FMC-Fully Multi-Coated), zöldes vagy zöldes-bordó színű lencséket kapunk.Az igazán minőségi távcsövek legalább ezzel a bevonattal vannak ellátva. Természetesen, ahogy a technológia fejlődik, úgy jöhetnek létre újabb és újabb eljárások, amelyek még jobb minőséget képviselnek.