Expressz

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
4.8/5 értékelés 16 áruházban és online leadott véleményből

Karabiner, expressz

HEGYMÁSZÓ KARABINER, EXPRESSZ A DECATHLON KÍNÁLATÁBAN

A karabinerek létfontosságúak a hegymászók számára, hogy a különféle felszereléseket egymáshoz erősítsék és így biztonságban tudják magukat mászás közben. Az expresszek pedig két karabinerből álló speciális eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy a mászókötél szabadon fusson, elkerülve a kötél haladási irányának éles változásait. Csökkentik a súrlódást és a kötél ellenállását, valamint folyamatosabb mászómozgást tesznek lehetővé. A Decathlon kínálatában minőségi, megbízhazó karabinerek és expresszek széles választékát találod. Saját márkás Simond termékeinket a francia Alpokban fejlesztjük és valós körülmények között teszteljük.

KARABINER FAJTÁK

A karabinerek számos felhasználási területtel rendelkeznek, a karabiner fajtája határozza meg, hogy mire alkalmasak.

Ovális karabinerek

A klasszikus ovális karabiner évtizedek óta létezik, és szerepe még mindig jelentős. A szimmetrikus, ovális forma ugyanis lehetővé teszi, hogy az elem könnyen megfordítható vagy forgatható legyen. Kiválóan alkalmasak a mászás segítésére, mivel nem zavarnak be, ha más formájú karabinereket csíptetsz rájuk. Áruk a többi fajtánál kedvezőbb.Hátrányuk azonban, hogy gyengébbek, mint a többi forma, a nyelvük rövidebb, súlyuk pedig viszonylag nagy. Éppen ezért a legtöbb esetben nem ez a fajta a legmegfelelőbb választás.

D-alakú karabinerek

A D-alakú karabinerek passzolnak a legtöbb mászási stílushoz. A legnagyobb terhelést az erősebb, nem nyelves oldal tartja, így egy kisebb, könnyebb D-alakú modell is olyan erős lehet, mint egy nagyobb ovális. Kiváló választás a védőfelszerelés rögzítéséhez.

Asszimetrikus D-alakú karabinerek

Ez a karabiner fajta a legnépszerűbb a hegymászók körében, mivel még a szabályos D-alakú karabinernél is kisebb a mérete, és alacsonyabb a súlya. Hosszú nyelvének köszönhetően nagyon könnyen és kényelmesen lehet rögzíteni, bár nem olyan erős, mint a szabályos D-alakú társai. Expressz készítéséhez vagy beülőre rögzítéshez kiválóan alkalmas.

Körte formájú vagy HMS karabiner

A körte alakú karabinereket védőfalakra tervezték biztosítóeszközökhöz és rögzítőelemekhez való csatlakoztatásra. Az asszimetrikus D-alakú modellekhez hasonlóan nyelvük hosszú, így könnyű őket rögzíteni. Mivel a HMS karabinerek terhelhetősége az ovális karabinerekhez hasonlóan alacsonyabb, ezt kompenzálandó gyakran vastagabb anyagból készülnek. Ennek ellenére nagyon sok hegymászó szereti ezt a formát használni a biztosításhoz.

MIRE FIGYELJ MÉG A KARABINER KIVÁLASZTÁSÁNÁL?

A karabiner kiválasztásánál a fajtán kívül még érdemes figyelembe venned pár további szempontot.

A karabiner nyelve és zárja

A karabinerek lehetnek zárhatóak és nem zárhatóak. A zárható modellek nyelvét rögzíteni lehet, így nem kell félni, hogy a nem megfelelő pillanatban nyílik ki. Áruk magasabb, súlyuk pedig nagyobb a nem zárható karabinerekhez képest. A Decathlon kínálatában csavaros karabinerek és a még kényelmesebb automata záras modellek is elérhetőek.

Aluminium vagy acél karabiner?

A karabinerek acélból vagy alumíniumból készülhetnek.
  • Acél karabiner: leginkább mentési és ipari környezetben használják őket, mivel erősebbek, de nehezebbek is mint az alumínium modellek;
  • Aluminium karabiner: hegymászásra és szabadidős tevékenységre ezek a modellek tökéletesen alkalmasak, nagy előnyük kisebb súlyuk;

VÁSÁRLÁS

Ha bármi kérdésed van vagy nem vagy biztos benne, melyik termék lenne számodra a tökéletes választás, látogass el a hozzád legközelebb eső Decathlon áruházba, ahol kollégáink szívesen segítenek neked. Természetesen online vásárlásra is lehetőséged van.

Ajándékozd a sport örömét!