Kétsoros görkorcsolya

Kétsoros görkorcsolya

Bár sokan hívják retro görkorcsolyának, valójában a kétsoros görkorcsolya később jelent meg mint az egysoros. Ez a típus kíváló választás azoknak akik stílusosan akarnak gurulni vagy táncmozdulatokat akarnak elsajátítani.

Skip categories Skip categories
4.9/5 értékelés 158 áruházban és online leadott véleményből

NÉGYKEREKŰ RETRO GÖRKORCSOLYA TÍPUSOK

Bár sokan hívják “retro” görkorcsolyának is a kétsoros görkorcsolyákat, valójában az egysoros görkorcsolyák hamarabb, a 18. század második felében terjedtek el. A retro elnevezés oda vezethető vissza, hogy sokak gyermekkorában ez a korcsolya típus volt az elterjedtebb, az egysoros korik a kilencvenes években kerültek előtérbe.Az elnevezéssel viszont összhangban van a kétsoros görkorcsolyák külseje: egyszerű, jégkorcsolyához vagy cipőhöz hasonló kialakítás, míg az egysoros korik egy sokkal modernebb, többszínű műanyag merevítő elemekkel és műszálas béléssel ellátott szerkezettel rendelkeznek. Nem csak a felnőttek körében népszerű ez a görkorcsolya típus. A retro vagy vintage faktor miatt a fiatalok is előszeretettel választják, a gyerekek pedig több mesében is találkozhatnak a kétsoros görkorcsolyákkal. A kétsoros görkorcsolyáknak, akárcsak az egysoros görkorcsolyáknak több fajtája létezik. Az Oxelo által gyártott modellek két típust képviselnek a rengeteg közül: a művészi kétsoros görkorcsolyákat és a kétsoros fitnesz görkorcsolyákat.

Kétsoros művészi görkorcsolya

Az előbbi görkorcsolyák, bár “hagyományos” görkorcsolyázásra is alkalmasak, elsősorban arra lettek tervezve, hogy különböző táncmozdulatokat mutassunk be velük. Nem véletlen a művészi jégkorcsolyákhoz hasonló kialakítás. A görkorcsolya kerekei is más kialakításúak. Keményebbek, valamint kúpos a formájuk, így könnyebb velük hirtelen gyorsítani a különböző gyakorlatok kivitelezése közben. A korcsolya cipő része pedig jobban tartja a bokát, magasabb szárú mint az általánosabb felhasználásra tervezett fitnesz görkorcsolyáké. A mozdulatok közben extra stabilitást ad, hogy a görkorcsolya kétsoros. Ez azonban nem akadályoz abban, hogy dőlni tudj a korcsolyával: a kerekek felfüggesztése és a talp között egy gumipogácsa található mely lehetővé teszi, hogy a felfüggesztés oldalirányba mozoghasson. Így könnyebben meg tudod őrizni az egyensúlyodat.Ehhez járul hozzá az is, hogy a kétsoros művészi görkorcsolya emeltebb sarokrésszel rendelkezik, mint a rekreációs célra használatos fitnesz görkorcsolyák. A speciális kialakítás jóvoltából könnyebb hátrafelé korcsolyázni, vagy behajlított lábbal, két kerékkel haladni is.A művészi korik rendeltetésszerű használatához, a táncmozdulatok és egyéb mutatványok bemutatásához célszerű minél simább talajt választani. Az igazi versenyzők valójában főként teremben gyakorolnak, tökéletes talajon. Hazánkban sajnos kevés lehetőség van beltéri görkorcsolyázásra, soha nem terjedtek el a filmekben gyakran látható görkorcsolya termek. Így ha a szabadban akarjuk űzni a sportot oda kell figyelnünk a megfelelő helyszín kiválasztására. Egy olyan helyen, ahol a beton durva felületű, koszos, esetleg kavicsok találhatóak rajta, sok veszélyt rejt a művészi görkorcsolyázók számára. Egy úthiba vagy kerék alá kerülő kavics nagyon könnyen kiboríthat az egyensúlyodból, akkor is ha csak egyszerűen “gurulsz” a korcsolyával. Ha azonban különböző mozdulatok közben történik ez meg, amelyek bemutatása már eleve magában rejti az egyensúly elvesztésének kockázatát, szinte biztos az esés, rosszabb esetben a sérülés. Így a megfelelő helyszín kiválasztása mellett az is fontos, hogy megfelelő védőfelszerelést válassz mielőtt elkezdesz gyakorolni, főleg ha kezdő vagy. A védőfelszerelés és a korcsolya szállítására ideális az Oxelo praktikus korcsolya táskája.

Kétsoros fitnesz görkorcsolya

De mivan akkor, ha nem trükköket és bonyolultabbnál bonyolultabb mozdulatokat akarsz gyakorolni, hanem egyszerűen csak görkorizni? Ne aggódj, neked találták ki a rekreációs célra avagy “átlagos” felhasználásra kifejlesztett kétsoros fitnesz görkorcsolyákat. Már ránézésre is sok különbség látszik a művészi és fitnesz négykerekű görkorcsolyák között. Például a fitnesz korik szára alacsonyabb és a sarok részük nincs annyira megemelve. Így több helyed marad a bokád mozgatására, kényelmesebb és jobban kipárnázott a görkorcsolya. Egy másik lényeges különbség a kerekek formája és mérete. A felnőtt kétsoros fitnesz görkorcsolyák 60 mm átmérőjű kerékkel vannak felszerelve míg a művészi görkorcsolyák 54 mm-essel. A nagyobb kerékkel nagyobb sebességet lehet elérni és tovább is lehet azt megtartani, hiszen a nagyobb kerék könnyebben gördül át az út egyenletlenségein. A művészi korik kisebb kerekei ellenben jobb egyensúlyt és jobb gyorsítási képességet tesznek lehetővé. A quad görkorcsolya kerekei viszont még a fitnesz verzió esetében is rosszabbul teljesítenek mint az egysoros görkorcsolyáé. Az átmérőjük ugyanis kisebb, futófelületük szélesebb így a gördülési ellenállásuk is nagyobb, nehezebb velük haladni. Így ezt a típust a szórakozni, kikapcsolódni vágyóknak ajánljuk. Természetesen a görkorcsolyázás testre gyakorolt pozitív hatásai ugyanúgy érvényesülnek mindket típus és felhasználás közben.

4 kerekű gyerek görkorcsolya

Az Oxelo választékában minden kétsoros görkorcsolya típus megtalálható gyerek méretben is. Tévhit azonban, hogy kétsoros görkorcsolyán könnyebb megtanulni görkorcsolyázni. A súlyelosztás miatt az egysoros görkorcsolyán sokkal könnyebb megtartani az egyensúlyunkat és az eséseket is könnyebben elkerülhetjük a kerekek jobb gördülése miatt. Így ha gyereknek választasz 4 kerekű görkorcsolyát azt ne azért tedd mert könnyebb vele korcsolyázni. Nyugodtan választhatsz egysoros korcsolyát is, az a fontos a leendő felhasználó kényelmesnek és menőnek találja :) Gyereknek továbbá erősen ajánlott a védőfelszerelés szett használata. Az esés része a tanulásnak, nem árt viszont felkészülni rá, hogy az ezzel járó fájdalom nagy részét kiiktathassuk. Így kevésbé megy majd el a csemete kedve a korizástól.

Ajándéknak szánod? Ajándékozd a sport örömét! Ajándékkártya vásárlás