ÖKODESIGN ÉS FENNTARTHATÓSÁG A DECATHLONNÁL

Elmondjuk, mi is pontosan az ökodesign, melyek az alapelvei és mit jelent a Decathlon számára.

MI IS AZ AZ ÖKODESIGN?


Az ökodesign olyan termékek és szolgáltatások előállítását jelenti, melyek megfelelnek a felhasználók igényeinek, ugyanakkor a lehető legkisebb hatással vannak a környezetre és a társadalomra.

Egy termék akkor kaphat ökodesign címkét, ha a környezeti terhelése legalább 20%-kal kevesebb az előző termékhez képest. A tervezési fázisban olyan döntések születnek, melyek legalább 20%-kal csökkentik a súlyozott környezetre gyakorolt hatást. A tervező például dönthet úgy, hogy újrahasznosított anyagot, megújuló nyersanyagot használ, vagy jelentősen növeli a termék élettartamát. A környezetre gyakorolt hatást egy többtényezős elemzés szerint állapítják meg.

Mit jelent a többtényezős elemzés? Hogy lehet összehasonlítani a PVC használatát a CO2-kibocsátással? Hogyan pontozható a vízszennyezés és az éghajlatváltozás? A többtényezős elemzés során a környezetre gyakorolt hatás több formáját súlyozzák. Ha egy termékben már nem használnak PVC-t, akkor valamivel nagyobb ugyan az előállítás CO2-lábnyoma, azonban a hulladékkezelési fázisban erősen csökken a környezetre gyakorolt hatása. Azért, hogy ez pontozható legyen, a környezetre gyakorolt hatás meghatározásához ponttáblázatot használnak. Ez az elemzés a termék teljes élettartamára vonatkozik.

Lásd a környezetvédelmi címkézés oldalon található információt termékeink környezetre gyakorolt hatásának pontos megállapításával kapcsolatban.

Elkötelezettek vagyunk a környezetre gyakorolt hatás csökkentése mellett

Azért mérjük a termékeink környezetre gyakorolt hatását, hogy azonosíthatók legyenek az ökodesign-lehetőségek, ugyanakkor felhasználóink számára biztosítani tudjuk a legjobb minőség-érték-ár arányt.

2015-ben tervezőink 34%-a tudta elemezni terméke környezetre gyakorolt hatását. 2016-ban 50%-ra emelkedett ez a szám. Célunk, hogy 2019-ben elérjük a 100%-ot, hogy a mérnökeink a környezetbarát előállítás szempontjából a legjobb döntéseket hozhassák meg.

Azzal is csökkentjük termékeink környezetre gyakorolt hatását, hogy felelős forrásból származó nyersanyagokat használunk. Célunk, hogy 2020-ban a pamut 100%-a származzon fenntartható forrásból (biogazdálkodás, Better Cotton Initiative és újrahasznosított pamut) [2017: 55,2%], 2021-ben pedig a poliészter 100%-a származzon fenntartható forrásból (újrahasznosított, dope dyed, újrahasznosított & dope dyed) [2017: 9,4%].Példák az ökodesign termékekre


strowis schooling

Lókefe

Ez a Franciaországban gyártott kefe 80%-ban újrahasznosított műanyagból készült.

Mindemellett a kefén található lyuk segítségével az árut az üzletben csomagolóanyag nélkül lehet felakasztani. Így tehát többféleképpen is fejlesztik a termékek fenntarthatóságát, ami a vevők részéről is pozitív értékelést eredményez.


Megnézem a terméket
carperlan vislood

Carperlan horgásznehezék

Horgásznehezék ólom nélkül. Az ólom nehézfém és idegméreg. Az ólommal történő bármilyen érintkezést kerülni kell, akárcsak a környezet ólomszennyezését is. Ha elszakad a horgászzsinór, gyakran elveszik róla a nehezék, és a környezetbe kerül. Ezért fejlesztett a Carperlan zamakból (cinkötvözet) moduláris nehezéket.

Így nem kerül ólom a környezetbe, a horgásznak pedig összességében kevesebb nehezékre van szüksége, hiszen egy moduláris nehezék 5 nehezéknek felel meg. Jobb és kevesebb anyag. Ez az ökodesign előnye.


Megnézem a terméket
quechua duffel gemaakt zonder pvc

PVC nélkül készült Quechua duffel

Ez a népszerű Quechua duffel PVC helyett poliészterből készült. A PVC nagy kopásállóságú anyag, gyakran használják olyan termékekhez, amelyeknél elengedhetetlen a víz- és kopásálló tulajdonság. A PVC hulladékfeldolgozási szakaszában azonban mérgező anyagok szabadulnak fel, melyek károsak az egészségre és a környezetre.

A Quechua az élettartam és a hasznosság garantálása érdekében ezért használ PVC helyett inkább alternatív anyagokat és alkalmaz intelligens tervezést. Széleskörű teszteléssel a Quechua 10 év garanciával látja el ezeket a táskákat.


Megnézem a terméket

A környezetbarát tervezés elengedhetetlen a jövőben. Célunk: minimalizálni a termékek környezetünkre gyakorolt hatását.

Fedezd fel az összes ökodesign termékünket itt