Turistatérkép

Kategóriák kihagyása Kategóriák kihagyása
2 490 Ft
2 490 Ft
2 490 Ft
2 490 Ft
2 490 Ft
2 490 Ft
2 490 Ft
2 490 Ft
2 500 Ft
2 990 Ft
4.5/5 értékelés 41 áruházban és online leadott véleményből

Turistatérkép

TURISTATÉRKÉPEK: TERVEZD MEG A LEGIZGALMASABB TÚRA ÚTVONALAKAT!

A papír alapú turistatérkép egyetlen túrázó hátizsákjából sem hiányozhat, nélküle ugyanis akár veszélyes is lehet a túrázás. Bár egyre elterjedtebbek a GPS alapú digitális térképek, a térerő hiánya vagy az eszköz lemerülése esetén mindig szükség van biztonsági megoldásra. A turistatérkép további előnye, hogy nem egy kisméretű kijelzőn kell böngészni az útvonalat, és mindenféle látványosság, programlehetőség, de étkezési- és szááláshelyek is fel vannak rajta tüntetve. A Decathlon kínálatában olyan népszerű termékeket találsz, mint a Balaton turisztikai térképe, a Bükk vagy Mátra turistatérképe, de külföldi turistatérképek is elérhetőek.

MIRE FIGYELJ A TURISTATÉRKÉP KIVÁLASZTÁSÁNÁL?

Kezdő túrázóknál gyakori probléma, hogy elavult vagy nem kifejezetten túraútvonalak tervezéséhez készített térképet használnak. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb élményben legyen részetek, érdemes a következő szempontokra odafigyelni:

Méretarány

A turistatérképek legfontosabb tulajdonsága a megfelelő méretarány. Gyalogos túrázáshoz minimum 1:50.000 méretarányú térképet érdemes választani. Ez azt jelenti, hogy 1 cm a térképen terepen 500 métert jelöl. Még szerencsésebb, ha ennél is részletesebb térképet választasz. A Decathlon kínálatában található turistatérképek általában 1:40.000 méretarányúak - ebben az esetben tehát 1 cm a térképen 400 méternek felel meg.

Topográfiai térkép

A topográfiai térkép szintvonalak segítségével jelzi a terep emelkedését. Az egy magasságban található területek egy vonalon helyezkednek el. Minél sűrűbben vannak egymás mellett a térképen a szintvonalak, annál meredekebb emelkedésre számíthatsz. A topográfiai térkép segítségével tehát könnyedén megtervezheted az erőnléti szintednek megfelelő túrista útvonalat.

Az ösvények és a terep színezése, jelölése

A túra tervezésénél szintén fontos, hogy világosan lásd, milyen terepre számíthatsz. Nem mindegy, hogy az utadat sziklákon, erdőn vagy lakott területen keresztül tervezed. Ezen kívül előnyös, ha a térképen nem csak a túraútvonalak, de a közutak, biciklis utak vagy akár a sífutó pályák is jelölve vannak, így még sokoldalúbban használhatod a turistatérképet.

Milyen egyéb információkat biztosít a turisztikai térkép?

Ahhoz, hogy minél izgalmasabb és színesebb legyen a túra útvonal, lényeges, hogy minél több információt biztosítson a turistatérkép. Mi mindent találhatsz egy modern túrakalauzban?
  • A terület földrajzi elhelyezkedésének a részleteit;
  • A helyszín földtani felépítését;
  • Éghajlati és vízrajzi információkat;
  • Hasznos tudnivalókat a térség növény- és állatvilágáról;
  • Történelmi áttekintést;
  • Fényképes ismertetőket a terület sajátosságairól és a látnivalókról;
  • Szálláshelyeket, étkezési lehetőségeket;

A turista útvonal térkép anyaga és mérete

Szerencsés, ha a turistatérkép anyaga minél strapabíróbb. A sima papírból készült térképek ára kedvező, viszont rosszul viselik az időjárás viszontagságait és könnyen elhasználódnak. A fóliával borított turistatérképek már jóval hosszabb élettartamúak, könnyűek, jól hajtogathatóak, áruk viszonylag még mindig alacsonyabb. A laminált térképek extra hosszú ideig használhatók, áruk viszont magasabb és súlyuk is nagyobb. Érdemes ezen kívül figyelni a túra útvonal térkép méretére: fontos, hogy könnyedén beférjen a hátizsákba és egy kisebb asztalon is kihajtható legyen.

VÁSÁRLÁS

Látogass el a hozzád legközelebb eső Decathlon áruházba és böngéssz a turistatérképek között! Ha pedig már tudod, mi az úticél, a térképet akár otthonod kényelméből, online is megrendelheted, és indulhat a kaland!
Ajándéknak szánod? Ajándékozd a sport örömét! Ajándékkártya vásárlás