Szűrés eredménye
4
Termék Termék -

Női softshell, esőkabát kiránduláshoz

rendezés

A terméket hozzáadtuk
Termékek összehasonlítása (0/5)
Megnyitás
Nincs összehasonlítható termék
Az összehasonlítás listája megtelt. Kérjük, töröljön egy terméket.
Eltávolítás

Hogyan maradhat száraz túrázás közben? Olvassa el 8 tippünket!

Tavasszal és ősszel csodálatos túrázni, kár lenne kihagyni ezt az élményt csak azért, mert félünk, hogy elkap az eső.

 

Amikor változékony az idő, a túraútvonalakon kevesen vannak, fel kell készülnie, hogy bármi előfordulhat időjárás tekintetében. Mindenképp nézze meg az előrejelzést, hogy nem fenyeget-e túl rossz idő! Olvassa el cikkünket, hogy ne érje készületlenül, ha hegyi vihar lepné meg!

 

Ha nem akarunk elázni, az első dolog, ami eszünkbe jut, az a vízhatlan ruházat, természetesen. De fontos, hogy ne csak vízhatlan, hanem légáteresztő is legyen minden réteg, amit visel, mivel így elkerülheti, hogy ússzon az izzadságában... ami nem csak kényelmetlen, de komoly esélyt jelent a megfázásra is.

1/ Elsőként szerezzen be vízhatlan felső- és alsórészt

 

Az esőkabát és az esőnadrág alapvető fontosságú. Általában nagyon könnyűek, egyszerűen a hátizsákba csúsztathatók. Vannak oldalt cipzáras esőnadrágok, amelyek így a cipő levétele nélkül felhúzhatók.
 

Még egy tipp: a felsőrészt illetően két táborra oszlanak az emberek: vannak a poncsó- és vannak az esőkabát-rajongók. A poncsó előnye, hogy a túrázót és a hátizsákját is védi. Viszont szeles időben kényelmetlen, könnyen megakadályozhatja azt is, hogy lássa, hova lép. Az esőkabát nem védi a hátizsákot, ellenben teljes mértékben szabad mozgást biztosít. Ha ez utóbbit választja, vegyen táskájára esőhuzatot! Néhány Quechua hátizsák beépített huzattal van ellátva.

 

2/ Ne feledkezzen meg a lábáról - esőben, hóban vagy nagy sárban!

 

Nedves lábbal gyalogolni sosem kellemes, ráadásul ki is dörzsölődhet a bőr. Legjobb ezért, ha vízhatlan cipőválaszt. Ne feledje: a vízhatlan cipők vízhatlansági szintje nem mindig egyforma! Látni fogja, hogy hajlítás, azaz lépésszám alapján 3 szintet különböztetünk meg: a 2000 hajlítást (kb. 4 km gyaloglás), a 4000 hajlítást (kb. 8 km) és a 8000 hajlítást (kb. 16 km gyaloglás) vízhatlanul kibíró cipőket. Amennyiben bakancsát már pár éve használja, a túra előtti napon kezelje le impregnáló szerrel! Ha folyón kell átkelnie, legjobb, ha leveszi a cipőjét, zokniját, és nyitott vagy gyorsan száradó cipőre cseréli őket, például a Fresh termékcsalád egyik modelljére, amelyek perforált talpukon hamar ki tudják vezetni a vizet.  Mielőtt visszahúzná eredeti bakancsát, törölje szárazra a lábát! Hasznos lehet az is, ha plusz zoknit visz magával.
 

Még egy tipp: hasznos a vízhatlan anyagból készült kamásli viselete, mivel takarja a cipőt.  Száraz időben, nedves aljnövényzetben is jól jön. Ha nincs kamáslija, a bakancs száránál  magasabb növényzetről egyenesen a bakancsába csorog a víz.

 

3/ Védje arcát a kapucniról lepergő víztől!

 

Ha kapucnija alatt napellenzős sapkát visel, az eső nem zavarja látását, a víz nem csurog a nyakába a kapucniról.

 

Még egy tipp: a 3D-s kapucnival rendelkező, vízhatlan Quechua kabátokon merev kapucni található, amely megakadályozza, hogy a víz az arcába csurogjon. Ezek a kapucnik beállíthatók, hogy tökéletesen illeszkedjenek és optimális védelmet biztosítsanak.

 

4/ VIGYEN MAGÁVAL EGY KÖNNYŰ, ÖSSZEHAJTHATÓ ESERNYŐT!

 

Furcsán hangozhat, de záporban, zivatarban az esernyő jó kiegészítője a túrázó felszerelésének. Monszunos országokban elengedhetetlen, mivel a nagy melegben való bő esőzés során száraz maradhat anélkül, hogy túl melege lenne.
 

 

5/ VEGYEN LÉGÁTERESZTŐ, TECHNIKAI RUHÁZATOT, HOGY NE FÜLLEDJEN BE!

 

Fontos, hogy az esővédő kabát alatt olyan rétegeket viseljen, amelyek megfelelően kivezetik a nedvességet.  Ha nem így tesz, úszni fog... a saját verejtékében! Olvassa el, hogyan számítják ki az anyagok légáteresztési képességét!

 

Még egy tipp: sokan behúzzák a mandzsettát abban a hitben, hogy így nem megy be a víz. Viszont így a meleg sem tud távozni, és a kabátja hamar szaunává változik, bármennyire is légáteresztő legyen az anyaga.

 

6/ VÉDJE HÁTIZSÁKJÁT KÍVÜL-BELÜL!

 

Alapvető fontosságú, hogy száraz maradjon a teste, de ha a hátizsákjában levő többi holmi átázik, hiába volt elővigyázatos.  Jó kiindulási alap, ha hátizsákját esőhuzattal védi. Viszont nem mindig elegendő. Megesik, hogy a víz lecsurog a hátán, és beszívódik a hátizsák hátoldalán. Az ideális, ha minden holmiját vízhatlan tokba teszi, így minden száraz marad akkor is, ha a huzat és a hátizsák átázik. Ezen felül védheti felszerelését vízhatlan kompressziós huzattal, amellyel helyet is spórol.

 

Még egy tipp: ha elállt az eső, és el akarja tenni vizes kabátját a hátizsákjába, hajtsa össze, tekerje a kapucnijába, és a biztonság kedvéért tegye egy vízhatlan huzatba!

 

7/ VÉDJE ÉRTÉKEIT AZ ESŐTŐL!

A térkép, fényképezőgép, személyi okmányok és a telefon még körültekintőbb gondoskodást érdemelnek. A legjobb vízhatlan tasakokba tenni őket, amelyek még rövidebb vízbe merülés esetén is védelmet biztosítanak. Egybe tegye a térképet, amelyet így esőben is nézhet, egy másikba mindazt, ami a hátizsákjában marad!

Még egy tipp: Forclaz 900 kabátunk külső zsebeit vízhatlan cipzárral láttuk el, hogy értékei kéznél legyenek és szárazak maradjanak. 

 

8/ OPTIMÁLIS SZÁRADÁS ÉJSZAKA

 

Ha több napos túrára megy, és egész nap esőben gyalogol, gondolnia kell arra, hogy éjjel hogyan tud megszáradni felszerelése a sátorban vagy a turistaszállón. Jóllehet, hogy elsőként csak az alapvető szükségletek kielégítésére, az evésre és az alvásra gondol, mégis szánjon pár percet arra, hogy éjjelre esőtől védett helyre kiakassza vagy kiterítse holmiját! Ha szerencsétlenségére nedves lett a bakancsa belseje is, vegye ki belőle a talpbetétet, lazítsa meg a fűzőit, és a legfontosabb, hogy ne tegye hőforrás közvetlen közelébe száradni, mivel deformálódhat, és másnap feltörtheti a lábát!
 

Még egy tipp: ha napközben kisüt a nap, nedves ruháit hátizsákjára is felakaszthatja (miután az már megszáradt), vagy pihenő alatt egy fára. Használja ki a nap minden sugarát!

 

És természetesen vigyen magával minden esetben legalább egy fejlámpát, amit különböző felületeken rögzíthet- még ha nem is véd az esőtől, biztosítja, hogy távolról is látható legyen!

Így már készen áll arra, hogy szembenézzen az esővel, akár egy rövid séta, akár egy hétvégi túra során!

 

Biztonsági tanácsunk: Túrázás során átvészelni az esőt könnyű, felhőszakadásban gyalogolni a láthatóság biztosítása nélkül viszont veszélyes. Nyomatékosan javasoljuk, hogy rossz látási viszonyok között gondoskodjon láthatósági felszerelésről!

 

És Önnek milyen javaslata van, hogyan szokta szárazon megúszni az esőzést túrázás közben? Ossza meg velünk tapasztalatait egy termék értékelésekor!