Gördeszka kerék, gördeszka lap, gördeszka alkatrész

36 Termék Termék

rendezés

A terméket hozzáadtuk
Termékek összehasonlítása (0/5)
Megnyitás
Nincs összehasonlítható termék
Az összehasonlítás listája megtelt. Kérjük, töröljön egy terméket.
Eltávolítás

Gördeszka kerék

Ha elkopott vagy eltörött a gördeszkád kereke, vagy esetleg nem vagy vele elégedett, itt az ideje lecserélni! Felmerülhet benned a kérdés, hogy mi a különbség az egyes gördeszka kerekek között? Több tulajdonsága is van a kerekeknek ami alapján megkülönböztetjük őket.

A legszembetűnőbb különbség a kerekek átmérője. Minél nagyobb egy gördeszka kerék, annál nagyobb végsebességet érhetsz el a deszkáddal és könnyebb megtartanod is azt. Nem csak a sebességet befolyásolja a kerék átmérője, hanem azt is, hogy milyen könnyen gördülsz át az úthibákon (pl. repedések a járdán), vagy mennyire könnyű tartani a sebességedet durva borítású aszfalton. Éppen ezért a cruiser és longboard gördeszkák rendszerint 62 mm átmérőjűnél nagyobb kerékkel vannak felszerelve. Downhill longboardok esetében akár 70-75 mm is lehet a kerék átmérője. A freestyle gördeszkák, amelyek esetében fontos a stabilitás, ezzel szemben kisebb kerekekkel, legtöbbször 52 mm, 54 mm és 56 mm átmérőjű kerékkel felszereltek. Ezen belül is az 52 mm-es kerék street deszkázáshoz ajánlott, az 56 mm-es parkokba, rámpára, a nagyobb végsebesség miatt, az 54 mm-es pedig egy átmenet a kettő kerék méret között, vegyes felhasználásra.

Mielőtt kereket választanál a gördeszkádhoz, számításba kell venned a felfüggesztés tengelye és a gördeszka lap közötti távolságot. A különböző felfüggesztések tengelyeinek átmérője azonos, tehát bármilyen gördeszka kereket feltehetsz rájuk. Azonban ha túl kevés a távolság a kerék és a lap között, kanyarodáskor, mikor megdöntöd a deszka lapját, a kerék beleérhet a lapba és így könnyen eleshetsz. Nem kell azonban aggódnod, van megoldás a problémára! A felfüggesztés alá kell rakni egy speciális, erre tervezett alátétet, ami megnöveli a távolságot a gördeszka és a kerék között. Így már szabadon manőverezhetsz, anélkül, hogy tartanod kéne a “wheel-bite”-tól. Biztos ami biztos, javasoljuk, hogy mindig viselj védőfelszerelést!

Gördeszka lap

Ha sokat gyakorolsz trükköket a deszkáddal, előbb-utóbb szembesülni fogsz vele, hogy a gördeszka lap megszívja magát nedvesésggel, elkopik vagy rosszabb esetben el is törik egy erősebb landoláskor. Ilyenkor ideje egy új lapot vásárolnod, ami nem csak a deszkád kinézetét fogja felturbózni, de jobb lesz a pop-ja is és könnyebben tudsz trükköket is beadni vele.

A Decathlonnál kapható freestyle gördeszka lapok 7 rétegűek, és kanadai juharfából készültek. Ez a kialakítás jellemző a legtöbb gördeszka lapra. Ennek köszönhetően a lapok sokáig megőrzik a rugalmasságukat és a rétegzésnek köszönhetően erősségüket is.

Csakúgy, mint a gördeszka kerekek esetében, a gördeszka lapok között is különböző méretek közt tudunk válogatni, aszerint, hogy hogyan szoktuk használni a deszkánkat. A széles gördeszka lapok nagy stabilitást biztosítanak akkor is, ha magasról kell landolnod. Ezért jellemzően parkokba a 8.25”-nál szélesebb gördeszka lapokat szokták választani. A keskenyebb gördeszka lapok, bár nem olyan stabilak mint szélesebb társaik, cserébe kisebb a súlyuk. Így főleg kezdők számára könnyebb lehet a különböző trükkök, főleg a flip trükkök elsajátítása egy 7.75”, 8” vagy 8.25” széles gördeszka lapon.

Persze a gördeszka lap választásához sincs olyan útmutató ami alapján mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb deszka lapot. Mindenkinek más és más a deszkázási stílusa ezért sokan eltérnek az ajánlott méretektől.

A gördeszka lap választásakor a design legalább olyan fontos, mint a minőség. Választékunkban találhatsz egyszerű gördeszka lapokat, melyek csupán egy átlátszó lakkal vannak kezelve, így akár te magad alakíthatod a lap kinézetét. Vannak olyan lapjaink is melyek design-ja művészekkel kollaborálva született meg. Ezek rövidebb ideig érhetőek el és folyamatosan cserélik egymást.