Szűrés eredménye
9
Termék Termék -

Kabát, tollkabát

rendezés

A terméket hozzáadtuk
Termékek összehasonlítása (0/5)
Megnyitás
Nincs összehasonlítható termék
Az összehasonlítás listája megtelt. Kérjük, töröljön egy terméket.
Eltávolítás

HOGYAN VÁLASSZON VÍZHATLAN TÚRAKABÁTOT?

 

A megfelelő vízhatlan kabát kiválasztása nem könnyű. Olvassa el tanácsainkat, hogy jól válasszon! A hegyekben gyorsan változik az időjárás, ezért túrázáshoz javasoljuk, hogy viseljen vízhatlan kabátot. A Quechua esőkabátok széles választékát kínálja: könnyűt, meleget, 3-az 1-ben kialakításút, szellőzővel vagy anélkül, illetve ezek mindegyikét különböző vízhatlansági szinteken. A megfelelő esőkabát kiválasztása nem egyszerű, olvassa el tanácsainkat, hogy segíthessünk jól választani! Három szempontot vegyen figyelembe a döntés során: a vízhatlanság szintjét, a külső hőmérsékletet és a mozgás intenzitását!

 

VÍZHATLANSÁG Attól függően, milyen védelemre van szüksége, választhat a különböző vízhatlansági szintek közül. Minden kabátnál feltüntetjük, hogy az 1-től 5-ig terjedő skálán hány pontos a vízhatlansága. Az értékelést laboratóriumi tesztek alapján végezzük: minél magasabb a pontszám, annál inkább vízhatlan a kabát. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan határozzuk meg a vízhatlanság szintjét.

ZÁPORVÉDELEM A 2 vagy 3 pontot érdemlő kabátok 1-2 órás, 6-12 cm-es esőben nyújtanak védelmet.

ESŐVÉDELEM A 4 pontos kabátok akár 3 órán keresztül, 30 cm mennyiségű esőnek is ellenállnak.

VIHARVÉDELEM Az 5 pont azt jelenti, hogy a kabát akár 4 órán át zuhogó, 1,8 m mennyiségű esőnek is ellen tud állni.

 

KÜLSŐ HŐMÉRSÉKLET 2 féle túrakabátot kínálunk: vékonyat, illetve meleget. A vékony esőkabát nem vagy csak vékonyan bélelt, így meleg időben ajánlott, átmeneti évszakban, vagy télen egy meleg réteg fölött, pl.: polár- vagy mikrobélésű kabáthoz. Hideg időben a melegen bélelt kabát ideális, különösen, ha bélése kivehető- az ilyeneket hívjuk 3 az 1-ben kabátnak. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklettől függően kivehető a (polár vagy tollbélésű, cipzárral rögzített) bélés, és így vékony kabáttá alakítható.

 

AZ ERŐFESZÍTÉS INTENZITÁSA Végül, az utolsó szempont a túrázás intenzitása. Minél intenzívebben mozog, annál jobban izzad- és szellőző kabátra van szüksége. Mechanikus szellőzőről beszélünk, ha cipzáras szellőzőnyílás van a ruhadarabon. Ezek általában a hónaljban találhatók, de van, hogy a zseb mesh szövetből készült, és így a nedvesség távozni tud rajta keresztül. Ha még jobb szellőzést szeretne, viseljen a kabát alatt légáteresztő ruházatot, és ne felejtse el nyitva tartani a mandzsettáját, valamint kiengedni a dzseki alját! 

 

Hogyan teszteljük a túrakabát vízhatlanságát?


Egy termék akkor vízhatlan, ha képes megakadályozni azt, hogy az eső átjusson rajta. Tudja meg, hogyan állapítható meg kabátja vízhatlanságának mértéke!

 

Egy termék akkor vízhatlan, ha képes megakadályozni azt, hogy az eső átjusson rajta, és ily módon védi viselőjét az időjárás viszontagságaitól. Fontos tudni, hogy a vízhatlanságnak több szintje van, melyek mérésére különböző módszerek léteznek. Egy vízhatlan anyagból készült terméknek összességében kell vízhatlannak lennie. Ennek érdekében a vízhatlan alapanyag mellett a kabáton vízhatlan cipzárok találhatók.

 

A kétféle teszt: vízoszlop- és zuhanyteszt

 

  • A vízoszlop-teszt

A teszt során azt vizsgáljuk, milyen mértékben áll ellen az anyag a víznyomásnak. 
A teszt eredményét vízoszlop-milliméterben vagy Schmerber mm-ben adjuk meg (a mérési módszert megalkotó textilgyáros, Charles Edouard Schmerber után).

1 Schmerber = 1 mm vízoszlop = 0,1 mbar.

 

Eső alkalmával az átlagosan víznyomás mértéke 1000-2000 Schmerber. Ennek alapján vízhatlannak számít az a ruhadarab, mely 1,3 méter (1300 mm) magas vízoszlop nyomásának ellenáll (az ISO 811 szabványnak megfelelően). De legyen óvatos, mert egy 2000 Schmerber mm-ig vízhatlan anyag lehet, hogy véd az esőtől, de a zivatartól, hosszan tartó vihartól már nem! Összefoglalva: minél magasabb a Schmerber-érték, annál nagyobb az anyag vízhatlansága.

 

A zuhanyteszt

 

Véleményünk szerint a leginformatívabb teszt, hiszen hiába készül egy termék rendkívül vízhatlan alapanyagokból, varrásain, hajtókáin és cipzárjain keresztül bejuthat a víz.

A teszt során a zuhany alá helyezett termék globális vízhatlanságát vizsgáljuk.

 

 

Milyen használathoz milyen szintű vízhatlanságra van szükség?

 

A tesztet követően a terméket a következők szerint osztályozzuk:

  • A 2-es osztályzatot kapó termék 1 órán át védi viselőjét az enyhe, 6 cm csapadékot jelentő esőtől (átlagos havi csapadékmennyiség kontinentális éghajlaton).
  • A 3-as osztályzatot kapó termék 2 órán át védi viselőjét a 12 cm csapadékot jelentő esőtől.
  • A 4-es osztályzatot kapó termék 3 órán át védi viselőjét a 30 cm csapadékot jelentő záportól.
  • Az 5-ös osztályzatot kapó termék 4 órán át védi viselőjét az 1,8 m csapadékot jelentő zivatartól.

Az osztályzatokat megtalálja a www.decathlon.hu oldalon vízhatlan kabátjaink termékleírásában, a technikai tulajdonságoknál.

 

 

 

NE KEVERJE ÖSSZE A VÍZHATLANSÁGOT A VÍZLEPERGETÉSSEL!

Láthattuk, hogy a vízhatlanság a terméknek azt a képességét jelöli, melynek köszönhetően képes megakadályozni a víz beszivárgását. A vízlepergetés ezzel szemben azt jelenti, hogy a víz anélkül folyik le az anyag felületén, hogy az felszívná.

A vízlepergető kezelés során egy bevonat segítségével alakítható ki vízlepergetés bizonyos termékeknél: egy kabát adott rétegének vízhatlansága tovább fokozható ilyen módon, de egy nem vízhatlan terméknél is alkalmazható. Ez utóbbi esetben a vízlepergető kezelés ideiglenes megoldást jelenthet eső esetén. Az ilyen termékeknek, mint az X-light tollkabátnak, más a funkciójuk, például hőtartóak, a vízlepergetés csak ráadás, mivel a terméknek nem az a rendeltetése, hogy védje a túrázót esős időben.

A csak vízlepergető, de nem vízhatlan kabátok minimális védelmet nyújtanak, és csak ideiglenes megoldásként használhatók. Ha az időjárás-előrejelzés esőt jósol, gondoskodjon vízhatlan, 3. rétegről!

Használat során a kabát elvesztheti vízlepergető képességét, ennek helyreállításához olvassa el tanácsainkat!

 

Hogy száraz maradjon és ne izzadjon ki mozgás közben, fontos, hogy ruházata légáteresztő legyen. Tudjon meg többet a légáteresztésről!

 

Az osztályzatokat megtalálja a www.decathlon.hu oldalon vízhatlan kabátjaink termékleírásában, a technikai tulajdonságoknál.